Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kvinna blev utan mediciner i månader innan hon dog

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en kvinna varit utan medicinerna i 2,5 månader togs hon kraftigt försämrad till sjukhuset. Där fick hon benen amputerade, men avled några veckor senare.

I Kiruna får en hälsocentral kritik från Ivo då de inte följt upp och förnyat recepten på antipsykotisk och blodförtunnande medicin för en kvinna med hemtjänst. Hon fick benen amputerade till följd av nedsatt blodförsörjning.

Friar läkare

Samtidigt som läkare på akuten i Kiruna frias av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som bedömde kvinnan utan att reagera på att hon hade varit utan mediciner i flera månader, kritiseras istället de kommunala sjuksköterskorna för bristande dokumentation av sina åtgärder.

Anhöriga har även riktat svidande kritik mot hemtjänsten för att ha vanvårdat kvinnan och inte agerat om de uteblivna medicinerna. Detta behandlades av Ivo i ett beslut i november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer