Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kvinnor från olika länder lagar mat tillsammans på Sunderby folkhögskola. Foto: SVT

Kvinnor från olika länder lagar mat tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt ett 20-tal kvinnor samlades nyligen på Sunderby folkhögskola för att laga mat och bjuda på en afterwork. Kvinnorna går en etableringskurs och kommer från Syrien, Afghanistan, Irak, Somalia samt Turkiet.

Noor Al-Bawi som arbetar som lärare på folkhögskolans etableringskurs samt är samhällskommunikatör på en flyktingmottagning har dragit igång arrangemanget:

– Det här är kvinnor som är osynliga i vårt samhälle och syftet med afterworken är att de ska lära känna nya människor och komma in i samhället.

Orientaliskt

Samtidigt så firar man den internationella matdagen och bjuder på en orientalisk buffé. Allt ingår i ”SARAH projektet som står för Språk och Arbete genom Aktivitet och Hälsa” och är ett projekt som Sunderby folkhögskola driver tillsammans med Arbetsförmedlingen med delfinansiering från Europeiska Socialfonden.

Får visa vilka de är

Catharina Ljungcrantz är projektledare och berättar att projektet vänder sig till utrikesfödda kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, ofta med liten arbetslivserfarenhet och svaga kunskaper i svenska språket, hon menar att matlagning är ett bra sätt att lyfta kvinnornas kompetens:

– Dom får visa vilka dom är och bjuda på sin kultur och för en dag visa vad dom kan och göra något dom är säkra på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer