”Lagen är en manlig bunker”

Publicerad

Kvinnorna dominerar i antal på de ledande advokatbyråerna, men till toppen är det ofta stängt.

Sämst av alla byråer på jämställdhet är Setterwalls. Bland de biträdande juristerna är 65 procent kvinnor. Men bland delägarna är bara elva procent av det kvinnliga könet och i styrelsen finns ingen kvinna, enligt en granskning som stiftelsen Allbright gjort.

Även i högskolevärlden ser det ut på liknande sätt. Kvinnorna dominerar utbildningarna, men bland professorerna är bara 30 procent kvinnor.

-Lagen är en manlig bunker, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg som menar att den manliga dominansen i ett vidare perspektiv skapar en rättsosäkerhet för kvinnor.

”Cowboy-liv”

I domstolsvärlden är jämställdheten betydligt bättre, enligt Allbrights rapport. Såväl på domstolarna som i åklagarväsendet är det ungefär 50-50 i chefsgarnityret. Staten som arbetsgivare är bättre på att anpassa livet efter kvinnornas önskemål – att kunna göra karriär parallellt med ett fungerande familjeliv, enligt Amanda Lundeteg.

På advokatbyråerna präglas arbetslivet av ett ”hårt cowboy-liv” där man alltid ska vara tillgänglig dygnet runt, enligt Lundeteg.

-Det är viktigt att fokusera på hur kvinnorna vill att arbetsplatserna ska se ut, säger hon.

Många i branschen, både män och kvinnor, är medvetna om hur det ser ut, men det saknas konkreta åtgärdsplaner, enligt Lundeteg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer