En läkare vid psykiatrin på Piteå älvdals sjukhus får kritik från IVO för att mitt i natten skriva ut en man med ett färskt operationsärr och lunginflammation, endast iförd sjukhuskläder. Foto: SVT

Läkare får kritik för nattlig utskrivning

Uppdaterad
Publicerad

En läkare vid psykiatrin på Piteå älvdals sjukhus skrev mitt i natten ut en man med ett färskt operationsärr och lunginflammation, endast iförd sjukhuskläder. Utskrivningen skedde utan att läkaren gjort en egen undersökning.

Läkaren får nu kritik av IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Händelsen som inträffade förra sommaren började med att mannen opererades akut i Umeå efter en knivskada. Efter det flyttades han till Sunderby sjukhus för fortsatt slutenvård. Därefter överflyttades mannen till psykiatriska kliniken i Piteå för avgiftning, men han skrevs alltså ut utan att undersökas av läkaren.

Risk för patienten

Det är en närstående till mannen som har anmält händelsen då utskrivningen innebar en patientsäkerhetsrisk på grund av mannens medicinska tillstånd och missbruksproblematik.

IVO kritiserar även sjukvården för bristande informationsöverföring mellan enheterna och oklar rutin för bakjouren i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.