Foto: TT

Läkare misstänks patientfarlig – 18 missar på sju veckor

Uppdaterad
Publicerad

Under loppet av sju veckor gjorde en stafettläkare i Norrbotten 18 missar i sitt arbete. Bland annat skickades ett diabetessjukt barn hem då läkaren skyllde på godisätande. Region Norrbotten har nu anmält läkaren som misstänks utgöra en fara för patienter.

Enligt en anmälan ska läkaren varit verksam vid en hälsocentral i Norrbotten i sju veckor. Under den perioden har Region Norrbotten identifierat 18 avvikelser, varav några bedöms som allvarliga och som nu utreds.

Några avvikelser som just nu utreds:

Läkarmiss i Norrbotten
  • Ett fyraårigt barn med mycket höga blod- och urinsockervärden skickades hem då läkaren menade att de höga värdena berodde på godisätande. Två dagar senare skickades barnet med ambulans till sjukhus där man konstaterade diabetes. 
  • En stomiopererad kvinna med blödningar fick inte rätt undersökning och i efterhand har misstänkt elakartad cancer konstaterats.
  • En patient med hög sänka fick behandling mot svamp. Dag 2 fick patienten antibiotika men avled. 
  • Läkaren har även missat att skicka en remiss, gjort felaktiga bedömningar på provsvar och missat flera nödvändiga undersökningar.

Region Norrbotten, som läkaren var anställd av genom ett bemanningsbolag, skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg att det handlar om ett stort antal avvikelser i förhållande till tjänstgöringens längd och att ”den sammantagna bilden indikerar behov av närmare granskning”.

LÄS ÄVEN: Läkare skyllde på godisätande – diabetessjukt barn skickade hem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarmiss i Norrbotten

Mer i ämnet