Sven-Erik Bucht (S), Landsbygdsminister. Foto: SVT

Bucht om NMR: ”Nazisterna försöker sprida sitt vedervärdiga gift”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) visade under sitt första maj-tal i Luleå sitt missnöje över att den Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Boden.

Första maj-demonstrationerna i Luleå startade tidigare än vanligt då Socialdemokraterna planerat. Detta för att Socialdemokraterna skulle åka buss till Boden för att ansluta till demonstrationerna där den Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerade.

En av talarna var landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S), han var en av de som tog ett kraftigt avstånd mot den högerextrema Nordiska motståndsrörelsen.

– Idag är det annorlunda första majfirande här i Norrbotten. Det är beklagligt när nazister marscherar på Bodens gator. Vi ser hur de försöker sprida sitt vedervärdiga gift, här bästa vänner, här måste vi alltid vara fler än hatets hantlangare, sade Sven-Erik Bucht (S).

Foto: SVT

”Oerhört vidrigt”

Han lyfte bland annat fram vikten av att norrbottningarna visade att de inte tolererar NMR. 

– Deras hat är så oerhört vidrigt och ovärdigt och det fyller mig och säkert många med mig här med vrede. De försöker anspela på människans sämsta sidor, skapa rädsla och misstänksamhet mot varandra.

– Det strider också mot allt som Sverige står för. Därför behövs alla goda krafter samlas för alla människors lika och rätt. Vi ska inte ge nazisterna en tum, sade Sven-Erik Bucht.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.