Landshövding Sven-Erik Österberg. Foto: TT/Jessica Cow

Landshövdingen tar strid för jobben i Kiruna

Publicerad

Public serviceutredningens förslag som går ut på att slopa tv-avgiften innebär att 120 arbetstillfällen på Radiotjänst i Kiruna är hotade. Nu vill Landshövding Sven-Erik Österberg se en konstruktiv lösning från beslutsfattarna.

– Jag har varit i kontakt med departementet och förklarat att jobben i Kiruna måste räddas. Samtidigt passade jag på att lämna ett förslag. CSN och Polisen har ju redan verksamheter där uppe som borde kunna utökas, säger Österberg.

Redan tidigare under hösten, då frågan om en möjlig nedläggning av Radiotjänst aktualiserades, tog Landshövdingen kontakt med finansdepartementet och civilminister Ardalan Shekarabi för att diskutera frågan.

– Jag har full förståelse för public serviceutredningens förslag. Det har ju varit en hel del juridiska problem kopplat till den teknikutveckling vi ser i dag. Om tv-avgiften är knuten till själva mottagaren riskerar det att bli en åldrad skara som betalar licensen och då blir ju utbudet sämre på sikt. Den yngre generationen tittar ju på tv på ett helt annat sätt, säger Österberg.

– 120 jobb i Kiruna som inte är gruvjobb är oerhört viktiga arbetstillfällen i Malmfälten och det måste vi se till att värna. Nu finns en chans att bygga på det som finns. Shekarabi har lovat att titta närmare på frågan, och det tolkar jag som ett positivt svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.