Länsstyrelsen godkänner kommunalrådets strandskyddsdispens – i efterhand

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen godkänner Gunnar Selbergs strandskyddsdispenser i efterhand. Beslutet anses både lagenligt och korrekt. Nu väntar nästa strid för Kirunas kommunalråd – den om byggloven.

– Svartbyggen? Nej, de är rödmålade faktiskt, säger centerpartisten.

Kirunas kommunalråds privata företag äger och driver Aurora Camp i Kurravaara och fem av byggnaderna har ansetts bryta mot strandskyddsreglerna, men Kiruna kommuns miljö-och byggnämnd har gett dispens i efterhand efter en turbulent handläggningsperiod.

Kommer inte överpröva beslutet

Och nu har länsstyrelsens enhet för samhällsplanering och kulturmiljö beslutat att godkänna kommunens strandskyddsdispenser.

– Vi kommer inte att överpröva beslutet, det finns ingen orsak att göra det. Kommunen har enligt länsstyrelsens uppfattning fattat lagenliga beslut och därför korrekta beslut, säger enhetschefen Willy Sundling.

Även Sten Nylén (SJVP), ordförande i Kirunas miljö-och byggnämnd, är nöjd med beskedet.

– Det känns ju bra att vi i princip har gjort rätt, som vi har trott hela tiden, säger han.

Ny strid om bygglov

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är glad över att länsstyrelsen godkänt strandskyddsdispenserna.

– Men jag är inte förvånad. Det är väl inte helt oväntat att länsstyrelsen godkänner dispenser i ett område som enligt översiktsplanen är ett LIS-område, för landsbygdsutveckling i strandnära läge. Jag känner varken lättnad eller glädje, det är inte rätt ord, men det känns bra att de har fattat ett sådant beslut, säger han.

Nu är det dags för nästa strid om bygglov för förändrad användning av de fem byggnaderna i Kurravaara.

– Jag tror att det är en ren formalitet eftersom jag fått strandskyddsdispens. Att använda ett garage som en gäststuga kommer säkert att gå, säger Gunnar Selberg.

”Svartbyggen, nej de är rödmålade”

Är byggnaderna i dag då att anse som svartbyggen?

– Nej, de är rödmålade faktiskt, säger Gunnar Selberg och skrattar gott innan han medger:

– Men jo, det kan man väl säga om byggnaderna i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.