Under onsdagen meddelade Länsstyrelsen i Norrbotten att de nu åter aktiverat Girjas jaktområde i NatureIT. Foto: SVT

Länsstyrelsen har återaktiverat Girjas jaktområde

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelade Länsstyrelsen i Norrbotten att de nu åter aktiverat Girjas jaktområde i NatureIT, där man kan köpa jakttillstånd. Detta efter förfrågan av samebyn.

Det betyder att befintliga innehavare av årets läns- och kommuntillstånd som gäller till och med 30 juni 2020 kan aktivera jaktdygn enligt samma villkor och med samma begränsningar som tidigare. Enligt Girjas sameby blir det inte möjligt att köpa enstaka jaktdygnstillstånd inom Girjas-området.

Länsstyrelsen upplåter jakt på statens mark

Den 23 januari beslutades det i högsta domstolen att Girjas sameby, men inte staten, har rätt att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns område. Länsstyrelsen tog därför bort möjligheten att ge tillstånd till jakt och fiske i området.

Rätten till fjälljakten

”Det är Länsstyrelsen som även i fortsättningen hanterar, administrerar och upplåter småviltsjakten och fisket på statens mark ovan odlingsgränsen, med undantag för området Girjas sameby.

Reglerna är desamma som tidigare för övriga delar av länet och vi har ingen anledning att förändra dessa. Länsstyrelsen ingen uppfattning om eller när eventuellt fler samebyar kommer att tillerkännas motsvarande rätt som Girjas fått med anledning av Högsta domstolens dom eller hur denna fråga kommer att hanteras”, skriver länsrådet Johan Antti i ett pressmeddelande.

Snabbare avlysning av jakt

Ordförande i Girjas sameby, Matti Berg, säger att länstyrelsens beslut inte förändrar något i sak.

– Det kommer att fungera precis som vanligt, säger han men tillägger att domen från Högsta domstolen på sikt innebär att Girjas sameby kan, om det krävs, med kort varsel avlysa jakt om det krävs med hänsyn till renskötseln.

– Regleringen blir mer exaktare nu och vi kan avlysa jakt under kortare perioder samtidigt som vi snabbare kan öppna områden för jakt, säger Matti Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet