Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skärgårdsön Pensaskari har drabbats av vattenpest, en invasiv art, som sprider sig under vattenytan. Foto: Randi Gitz/SVT

Invasiv art sprider sig under vattenytan – Sverige tar finsk hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En halvtimme med båt ut från fastlandet nära gränsen till Sverige ligger ön Pensaskari. Efter en kort promenad genom skogen kommer vi till den lilla sjön där ett antal anställda i projektet SeaCOMBO arbetar med att plocka vattenpest. Om det lyckas vill Länsstyrelsen i Norrbotten lära sig av finländarna och göra samma sak i Sverige.

Vattenpest och dess artkompis smal vattenpest är kraftfulla invasiva arter som tagit sig in i kustnära vikar i Bottenviken. Här hotar den att slå ut andra arter, och smal vattenpest finns med på EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

Det innebär att den bland annat är förbjuden att importera, odla och sätta ut i naturen.

Hoppas göra samma i Sverige

Man tror att de här arterna kommit in som akvarieplantor eller med godtransporter. Och nu sprider de sig under havsytan och kanske också i sjöar.

Att utrota en art i ett hav kan verka som en omöjlig uppgift, men Lena Bondestad från Länsstyrelsen i Norrbotten hoppas att projektet ska lyckas och att också Sverige ska kunna välja ut områden där smal vattenpest kan bekämpas.

Internationellt samarbete

Sverige och Finland har ett samarbete som de kallar SeaCOMOBO. Det är ett EU-finansierat projekt där man arbetar med att öka kunskap, skydda arter, eventuellt skapa marina reservat och återskapa vissa livsmiljöer.

Lena Bondestad på besök i Finland för att lära sig om bekämpning av vattenpest. Foto: Randi Gitz

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer