Foto: SVT

Länsstyrelsen stoppar inte gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten kommer inte att stoppa den planerade gruvstarten i Kaunisvaara till sommaren. Enligt länsrådet Johan Antti finns en samsyn med gruvbolaget Kaunis Iron om vilka miljöåtgärder som behöver vidtas.

Det har varit många turer kring återstarten av gruvan i Kaunisvaara och miljötillståndet.

För ett par veckor sedan aviserade Naturvårdsverket att de anser att Kaunis iron behöver ansöka om ett helt nytt miljötillstånd innan man öppnar gruvan, vilket är en process som tar flera år.

Gruvan i Pajala

Kaunis iron svarade att i så fall blir det ingen gruvstart. Investerarna skulle dra sig ur om det blev för osäkert om och när en gruva kan öppna.

Men just nu är det avgörande hur länsstyrelsen ställer sig.

Länsstyrelsen är i egenskap av tillsynsmyndighet den som kan stoppa gruvstarten, och några sådana planer finns för närvarande inte.

Samsyn kring miljöfrågor

Till Haparandabladet säger länsrådet Johan Antti att det finns en samsyn med gruvbolaget kring miljöfrågorna.

– Men bolaget måste också visa i praktisk handling att att man är beredd att vidta de åtgärder som vi kräver och det tvivlar jag inte på, säger han till tidningen.

Det handlar bland annat om grundvattennivåerna i en närliggande myr som har sjunkit mer än tillåtet.

När det gäller transportkedjan med lastbil till Svappavaara och tåg till Narvik har länsstyrelsen hittills inte haft några synpunkter. Naturvårdsverket anser dock att transportlösningen strider mot gällande tillstånd där det är angivet att man ska frakta malmen med järnväg till Kemi hamn.

Kanuis iron har hävdat att ”transporter till kund” är något som inte regleras i miljötillståndet, utan att det är fritt fram även för ett gruvbolag att använda sig av allmänna vägar.

”Stort och komplext ärende”

Nu ska Naturvårdsverket bestämma sig för om man ska begära hos mark- och miljödomstolen att miljötillståndet dras tillbaka.

– Vi har läst svaret från Kaunis iron och gjort bedömningen att det inte kräver några omedelbara åtgärder. Det är ett stort och komplext ärende och vi får titta på det mer efter helgerna, säger Lena Callermo, chef för Natuvrvårdsverkets samhällsavdelning.

Enligt Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis iron, skulle dock en sådan begäran vara en omfattande process, som man får överväga när gruvbolaget ändå avser att påbörja en ny miljötillståndsansökan.

– Det är inte bara att skriva och tycka till. Det krävs en grundligt underbyggd utredning och det kommer att ta tid innan ett sånt underlag är på plats.

– Men jag hoppas att vår skrivelse till Naturvårdsverket är tillräckligt för att de ska ansluta till vår linje. Ingen av frågorna som de anför är enligt vår mening så allvarliga att de kan klassas som ett akut miljöproblem, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet