Mats Burman, Länsstyrelsen i Norrbotten, vill att postlagen ändras för att få stopp på droghandeln via postflödet. Foto: Mattias Larsson/SVT, TT

Starkt stöd för hårdare lagar mot nätdroger – vill låta polisen gå igenom privat post

Uppdaterad
Publicerad

De fyra nordligaste länsstyrelserna i Sverige jobbar på att ändra postlagen för att på så sätt få stopp på narkotikahandeln via postflödet. Nu visar en Sifo-undersökning att en tydlig majoritet av befolkningen skulle vara för en sådan ändring.

I ett pressmeddelande på Länsstyrelsen Norrbottens hemsida skriver man att det beräknas vara ungefär en miljon försändelser per år som innehåller narkotika, och att den siffran fortfarande stiger.

I undersökningen som redovisas i samband med pressmeddelandet, visar det sig att över 70 procent av befolkningen, oavsett kön eller ålder, är för en lagändring.

”Acceptabelt” att kolla misstänkt post

På frågan hur man skulle känna inför att polisen eller tullen skulle gå igenom en misstänkt försändelse även om det skulle råka vara ens egen, svarade över 90 procent att man såg det som acceptabelt (utom bland män i åldern 30-49 år där samma svar gavs av strax under 90 procent).

– Det här ger oss ett bra underlag för fortsatt arbete mot narkotika och för ett tryggare samhälle, säger Mats Burman som arbetar som brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen Norrbotten i pressmeddelandet.

I videon ovan hör du vad han har att säga om situationen med nätdroger i norr, och om hur man vill ändra lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.