Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De höga vattenflödena i Juoksengi tvingade lantbrukaren Tomas Mörtberg att hälla ut tusentals liter mjölk. Hör honom berätta i klippet. Foto: SVT

Lantbrukaren i Juoksengi tvingades hälla ut tusentals liter mjölk

Uppdaterad
Publicerad

De höga vattenflödena i Juoksengi utanför Övertorneå tvingade lantbrukaren Tomas Mörtberg att hälla ut tusentals liter mjölk. Detta eftersom tankbilen inte tog sig fram till jordbruket.

– Det har varit en riktigt jobbig helg, säger han.

Under de senaste dagarna har den kraftiga vårfloden ställt till med stora problem. Hus har blivit översvämmade och vägar har blivit avstängda då de ligger under vatten.

”Det här är riktigt onormalt”

SMHI har fortfarande en röd varning, vilket är den högsta, utfärdad för höga flöden i nedre Torneälven. En orange varning är även utfärdad i nedre Muonioälven.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

– Det här är riktigt onormalt, det är 50 år sedan det har varit såhär höga nivåer, säger Tomas Mörtberg (C), lantbrukare och kommunalråd i Övertorneå, i SVT:s Morgonstudio.

Tusentals liter mjölk vaskades

Mörberg tvingades hälla ut tusentals liter mjölk under helgen eftersom tankbilen som skulle hämta mjölken inte tog sig fram till jordbruket i Juoksengi.

– Vi tappar intäkter när vi inte kan leverera mjölken till mejeriet. Det är första gången det händer, säger Mörtberg.

Hör honom berätta mer om förlusten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

Mer i ämnet