Anders Bergström, lärare på Björknäsgymnasiet i Boden, anser att elever vid yrkesprogram inte blir tillräckligt utbildade på grund av distansundervisning. Foto: Erica Larsson/SVT

”Svaga elever som kommer ut i arbetslivet” – distansstudier oroar lärare i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Timmar av praktiskt utövande går förlorad när elever vid yrkesprogram pluggar på distans. Läraren Anders Bergström vid Fordons- och transportprogrammet i Boden säger till SVT att det är ohållbart.

– Det är en stor miss i allt det här, säger han.

Anders Bergström säger att skolan inte längre hinner utbilda eleverna ordentligt. De praktiska momenten sker på bekostnad av restriktionerna och han menar att situationen är alarmerande.

– Vi kämpar hela tiden för att ge dem så mycket kunskaper vi kan. Men det räcker inte, säger Bergström.

105 elever om pandemin

”Det blir bara väldigt grunt”

Han anser att eleverna kommer ut till yrkeslivet oförberedda med en svagare kunskapsgrund än tidigare. Att det nu är upp till företagen som anställer elever från yrkesprogrammen, att ta ett större ansvar för att fylla de praktiska kunskapsluckorna.

Finns det en chans att hinna ikapp innan studenten?

– Jag tror inte att man hinner med allt utan det blir bara väldigt grunt, säger Anders Bergström, lärare vid Fordons- och transportprogrammet vid Björknäsgymnasiet i Boden.

I videon beskriver läraren vilka kunskapshål eleverna kommer ha när de ska ut på arbetsmarknaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

105 elever om pandemin

Mer i ämnet