Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du varför Hendrik Andersson (L) i Boden vill se att fluortanten kommer tillbaka i skolan. Foto: K-märkta ord, SVT/Linda Jones, SVT

Vill införa moderna fluortanter för att vända tandvårdskrisen i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Boden vill att kommunen ska återinföra den klassiska flourtanten för att motverka tandvårdskrisen i länet.

– Man bör lära sig hur man tar hand om sina tänder i skolan, säger Hendrik Andersson (L) gruppledare i Boden.

Under 1960-talet började det dyka upp flourtanter i landets skolor. Satsningen avvecklades sedan på många håll i Sverige, men i en motion till kommunfullmäktige skriver Liberalerna i Boden att den klassiska flourtanten borde komma tillbaka – i modern tappning.

– Det ska handla om förebyggande arbete som gammal klassisk floursköljning, men även hur man borstar tänderna på bästa sätt och hur man använder tandtråd och eltandborstar, säger Hendrik Andersson (L) gruppledare i Boden.

Tandvården i Norrbotten

Utöver motionen om flourtanten har partiet även tagit fram sju förslag till Region Norrbotten för att skapa en mer tillgänglig tandvård. Liberalerna vill bland annat effektivisera kösystemet, involvera privattandläkare och rekrytera utländska tandläkare.

Regionrådet vill höja lönerna

SVT Norrbotten har under en längre tid rapporterat om tandvårdskrisen i länet och hur människor med akuta besvär inte får hjälp, varken hos Folktandvården eller de privata aktörerna.

I början av februari beslutade regionstyrelsen för en rad åtgärder för att rekrytera fler tandläkare till Norrbotten. Bland annat höjs lönerna och nyanställda tandläkare ges en bonus på en extra månadslön.

Men Hendrik Andersson, gruppledare för Liberalerna i Boden, anser alltså att man även borde satsa på förebyggande tandvård.

– Tanken är att vi ska lägga motionen i alla Norrbottens kommuner.

Hör varför Hendrik Andersson vill se en satsning på ”moderna flourtanter” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet