Nyamko Sabuni, med Erik Ullenhag och Johan Pehrson (silhuetter), under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna i Norrbotten vill se Sabuni som ny partiledare

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen fastslog Liberalerna i Norrbotten att man vill se Nyamko Sabuni som partiets nästa partiledare.

– Jag tror att medlemmarna tänker att det blir en större förändring med Nyamko Sabuni än med Erik Ullenhag, säger Anne Kotavuopio Jatko, ordförande för Liberalerna i Norrbotten.

Ullenhag på andra plats

Beslutet togs igår kväll i samband med en rådgivande medlemsröstning. Nyamko Sabuni fick 61 procent av rösterna och Erik Ullenhag 32 procent.På tredje plats kom Johan Pehrson med sju procent.

Vilka förändringar är det ni vill se när du tror att just förändringar var den avgörande faktorn?

– Vi har lyssnat på dem och ställt frågor och det verkar som att det blir mer förändring med Nyamko. Hon sa i en av intervjuerna att hon ska lägga örat mot marken och lyssna på alla liberaler i landet. Jag tycker att det är viktigt att lyssna på allas frågeställningar, säger Anne Kotavuopio Jatko, ordförande för Liberalerna i Norrbotten.

– Sedan skadar det aldrig att det är en kvinna!

”Allergiska mot politik”

Det var dock bara en tredjedel av alla medlemmar som fick rösta som röstade.

– Jag har funderat mycket på vad det kan bero på. Men jag tror att det beror på att vi haft ett aktivt politiskt år med val och januariöverenskommelsen. De jag har pratat med säger att de är allergiska mot politik för tillfället. Det har varit väldigt mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.