Christina Soldan (L), gruppledare Skellefteå, Peder Westerberg (L), gruppledare Umeå, Marianne Normark (L), tidigare gruppledare i landstingsgruppen, numera Region Västerbotten. Foto: SVT

Liberaler i Västerbotten vill se Nyamko Sabuni som ny partiledare

Publicerad

Många ledande liberaler i Västerbottens kommuner tycker att Nyamko Sabuni ska leda partiet i framtiden. Det visar en rundringning som SVT Västerbotten gjort.

– Hon är mest radikal och vågar. Hon står för tydlighet, och jag tycker att det saknats, säger Stig-Ola Rudolfsson i Vindeln.

Liberalerna går nu in i slutspurten för att utse ny partiledare. I Umeå hölls i går den tredje av fyra utfrågningar med huvudkandidaterna Erik, Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Persson.

När SVT gjorde en rundringning till liberaler i länet vill åtta gruppledare se Nyamko Sabuni som ny partiledare, en vill ha Erik Ullenhag och två har inte bestämt sig ännu. 

Marianne Normark (L), tidigare gruppledare i landstingsgruppen, numera Region Västerbotten, är en av dem som vill se Nyamko Sabuni på partiledarposten.

– Vårt parti är i en djup djup kris och är dessutom väldigt splittrat inåt. Av de här personerna är jag ändå övertygad om att Nyamko som skulle kunna lyfta det här partiet. Ullenhag har schyssta värderingar, men vi vi behöver inte mer av samma sak som tidigare, säger Marianne Normark.

Just nu pågår en medlemsomröstning bland Västerbottens liberaler. Den 18 juni ska den vara räknad och klar så att länsförbundet kan överlämna sitt förslag till kandidat. Valet av partiledare sker den 28 juni på ett extra landsmöte.

Liberalerna i Västerbotten:

Liberalerna finns inte längre representerade i alla Västerbottenskommuner.

I Robertsfors och Vilhelmina är partiet overksamt.

I riksdagsvalet 2018 fick partiet 3,9 procent av rösterna.

Det finns ingen liberal riksdagsledamot norr om Uppsala. Den senaste Västerbotten hade var Maria Lundqvist-Brömster som tappade sin plats 2014. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.