Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Linus Jansson, Öjebyn, om de höga dieselpriserna. Han pendlar 20 mil per dag till och från gruvan utanför Skellefteå. Foto: Micke Nyberg/SVT

Linus pendlar 20 mil per dag till gruvan i Björkdal: ”Till slut har man inte råd att jobba”

Uppdaterad
Publicerad

Linus Jansson från Öjebyn pendlar 20 mil varje arbetsdag till gruvan i Björkdal utanför Skellefteå. Det kostar honom 3 000 kronor per vecka – en fördubbling på ett år.

– Till slut har man inte råd att jobba längre, säger han.

Bränslekostnaderna har fördubblats bara på ett år och häromdagen sattes rekordnoteringen 28:22 kronor per liter diesel. Priser som slår hårt mot många pendlares privatekonomier.

Smärtgränsen nära nu

Linus Jansson är en av många som funderar på om det är värt att pendla till jobbet. Enligt honom är smärtgränsen nära nu och konsekvenserna kan bli stora.

– För mig kostar det 3 000 kronor per vecka att pendla till jobbet och det är alldeles för mycket. Man måste dra in på annat för att kunna tanka bilen och det är inte alls kul. Snart har man inte råd att jobba för att det är för dyrt att köra dit.

”Sänk skatterna!”

Han menar att det inte räcker med stödpaket från regeringen, utan att skatterna måste sänkas.

– En rimlig och mänsklig nivå är femton kronor litern, alltså det som dieseln kostade i januari för ett år sedan. Just nu är situationen hemsk och det är ingen rolig utgift man måste betala, säger Linus Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.