Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon listar överste Magnus Ståhl i Boden hur du undviker att träffas av militärens kulsprutor och pansarskott i skogen. Foto: Erica Larsson/SVT

Lista: Så undviker du att bli skjuten av militär i skogen – översten i Boden förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Om du ska till skogen för att plocka bär, tälta eller om du tänker paddla kanot i närheten av ett skogsområde där det finns ett skjutfält finns det en risk att träffas av både kulsprutor och pansarskott.

I videon får du guidning av överste Magnus Ståhl  hur du undviker att hamna mitt i militärens skjutövningar.

Enligt översten i Boden är det bara en tidsfråga innan någon blir skjuten och avlider. I alla fall så länge allmänheten nonchalerar militärens anvisningar.

– Det kan låta hemskt men vi kommer att skjuta ihjäl någon om inte allmänheten omedelbart skärper sig, säger överste Magnus Ståhl som är chef vid Artillerieregementet A8 i Boden.

”Väldigt nära många gånger”

Har det redan varit nära att ni skjutit ihjäl någon?

– Man ska veta att man går inte säker bara för att det är tyst i skogen för det kan pågå en övning där ändå. Och det har varit väldigt nära många många gånger. Incidenterna sker i princip på veckobasis när vi övar och tränar någonstans i Sverige, säger han.

Försvarsmakten försöker nu på flera sätt få allmänheten att förstå livsfaran med att vistas inom ett skjutövningsområde.

– Vi går ut med annonser i media och sociala medier inför varje större övning för att påminna alla som vistas nära våra skjutfält. Men vi ser ändå en ökande tendens att vi har obehöriga som inte ska vara inne på våra skjutövningsområden, trots att vi avlyst och avspärrat områdena.

Så undviker du att bli skjuten

Ni på Försvarsmakten har ett stort ansvar för det här. Kan det inte vara så att era varningar varit för vaga?

– Det kan naturligtvis vara så. Men vi tycker att vi skyltar och gör vårt yttersta men vi ser också över hur vi kan förbättra oss, säger Magnus Ståhl.

I videon förklarar översten hur du undviker att träffas av militärens kulsprutor och pansarskott i skogen.

Så många skjutfält finns det i Sverige:

  • Norrbotten har ett tiotal skjutfält från Kiruna ned till kusten
  • I hela Sverige finns det över 70 skjutfält

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.