LKAB bygger kopia av Bolagshotellet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s gamla bolagshotell från 1901 gick inte att flytta och byggnaden ska därför rivas. Nu har bolaget bestämt sig för att bygga en replika av den gamla hotellbyggnaden.

Tanken var att det gamla bolagshotellet skulle styckas upp i fyra delar och flyttas till sin nya plats i Luossovaara redan i år. Men efter en undersökning slog man i mars i år fast att konstruktionen var bristfällig och att det inte skulle klara av en flytt.

Nu meddelar LKAB att man ska bygga ett nytt hotell som ska se likadan ut som det gamla. Byggstarten för det nya bolagshotellet blir 2019.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Det blir en byggnad som påminner om det nuvarande Bolagshotellet utvändigt. Vi kommer att utgå från 1925 års ritningar, innan de många tillbyggnaderna tillkom, säger Tjabba Nordanfjäll, senior projektledare på LKAB:s samhällsomvandlingsenhet i ett pressmeddelande.

Kopia av det gamla hotellet

Det innebär att den klara gula fasadfärgen med den frisliknande fjällpanelen närmast takfoten ska återskapas liksom takkonstruktionen med den röda färgsättningen. Med andra ord blir det en utvändig replika utifrån 1925 års design medan det invändigt blir en byggnad som anpassas till modern byggstandard.

– På samma sätt som det gamla stadshuset fungerade som Kirunabornas vardagsrum är Bolagshotellet LKAB:s vardagsrum. Det har varit hem för vår konstsamling under åtskilliga år och nu upprättar vi vardagsrummet på nytt, men i en ny tappning. Själen får flytta in igen, säger Bo Krogvig.

Syftet med hotellet har varit att hålla öppet för LKAB-anställda och bolagets många gäster. Det nya hotellet kommer att fungera på samma sätt som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet