Se när husen rullar i stadsflytten Foto: Noella Johansson / TT

Det här borde du veta om stadsflytten i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Hur går det egentligen för stadsflytten i Kiruna? Här får du en snabb överblick hur läget ligger till just nu – och varför hela staden ska flyttas.

  • Kiruna måste flytta på grund av en gigantisk järnmalmkropp som bryts på över tusen meters djup. LKAB:s underjordsgruva underminerar marken under Kirunas samhälle.  
  • På grund av gruvans utbredning har bostadsområden redan fått utrymmas och rivas.  
  • Nu ska stora delar av övriga centralorten omlokaliseras och en ny stadskärna är under uppbyggnad tre kilometer öster om dagens centrum. Tusentals Kirunabor kommer att beröras av stadsflytten de kommande åren.  
  • I september 2022 ska handel och annan service flyttas från dagens centrum till nya centrum. Detta ska ske samfällt då ingen butiksägare vill vara först och ensam i det nya centrum, samtidigt som ingen vill vara sist och ensam kvar i det gamla.  
  • Det nya stadshuset Kristallen är i november 2018 den enda byggnaden som står klar i nya centrum, men intensivt arbete pågår i den närmaste omgivningen, bland annat ett kvarter med handel, bostäder och nytt kulturhus. Tio nya kvarter ska byggas i första fasen.  
  • Nya bostadsområden byggs också på andra håll i stadens utkanter som ska vara säkra för gruvans påverkan. Kiruna kyrka ska till exempel monteras ned och flyttas omkring 2025. LKAB ska bygga 1500 bostäder.  
  • LKAB har redan betalat ut 6,8 miljarder och avsatt ytterligare svindlande 11 miljarder kronor för samhällsomvandlingarna som pågår parallellt i Kiruna och Malmberget. Processen förväntas pågå i åtminstone tiotalet år.
Tidsplanen för flytten av olika områden i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.