Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör LKAB bemöta kommunalrådets påstående att de inte blivit informerade om ändrade planen för sjukhuset. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

LKAB: Delar av Kiruna sjukhus kan utrymmas redan 2025

Uppdaterad
Publicerad

LKAB bemöter nu Mats Taavenikus påstående om att Kiruna kommun inte skulle ha blivit informerade om att sjukhuset kan behöva utrymmas tidigare än planerat.

– Vi har skickat mejl om detta i februari 2023 och han har också svarat, säger presschefen Anders Lindberg.

I torsdags sade kommunalrådet Mats Taaveniku (S) att uppgifterna om att sjukhuset kan behöva utrymmas tidigare än planerat kom som en nyhet.

– Man spelar med Kirunabornas säkerhet, sade han.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Men i mejl som SVT Nyheter Norrbotten har tagit del av framgår att både Taaveniku och regionrådet Anders Öberg redan för ett år sedan informerades om att delar av dagens sjukhus kan komma att behöva tas ur drift redan 2025.

LKAB förvånade över uttalandet

I mejlet skriver Stefan Hämäläinen, direktör samhällsomvandling vid LKAB, att ”det vi med säkerhet vet är att delar av dagens sjukhus måste tas ur drift redan 2025 samtidigt som en nybygge inte startat vilket i sig är oroande”.

Den del av sjukhuset som avses innehåller i dag folktandvård, dialys och äldreboende.

– Vi är förvånade över att man nu är överraskad, säger Anders Lindberg.

Taaveniku har avböjt att kommentera.

Hör Anders Lindberg bemöta Mats Taavenikus påstående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet