arkiv Foto: arkiv

LKAB gör jättenedskrivning

Uppdaterad
Publicerad

LKAB redovisade en brakförlust på nästan sju miljarder kronor under årets tredje kvartal och det är ett av de sämsta rörelseresultaten i modern tid.

Det kärva marknadsläget, med låga malmpriser och hård konkurrens, gör att LKAB:s anläggningar inte är värda lika mycket som när investeringarna gjordes.

Därför måste gruvbolaget göra så stora nedskärningar att rörelseresultatet påverkas negativt.

LKAB

Det blev till slut en förlust på hela 6,95 miljarder kronor (!) när även avsättningarna till stadsomvandlingarna i Malmfälten räknats in.

Ökar takten

VD Jan Moström, som presenterade sin första kvartalsrapport, var ändå försiktigt positiv.

– Om vi räknar bort nedskrivningen och samhällsomvandlingen så tycker jag att LKAB har ett relativt starkt rörelseresultat med tanke på det relativt låga järnmalmspriset, säger han.

Därför ökar gruvbolaget nu takten i omställningsarbetet för att förbättra produktiviteten och sänka kostnaderna.

Kommer det ett nytt sparförslag under 2016?

– Vi är inte riktigt klara med våra analyser över konsekvenserna av den här nedskrivningen, men vi måste vässa vår konkurrenskraft ännu mer, den saken är klar. Hur vi ska göra det får vi återkomma till, säger Jan Moström.

Dagbrottsgruvor öppnas

Under dagens presskonferens gav LKAB också klart besked om Leveäniemi och Meertainen. Investeringarna fullföljs och dagbrottsgruvorna ska öppnas under 2016 som planerat.

Men eftersom volymmålet på 37 miljoner ton per år förskjuts framåt så kommer de i första hand att producera rågods till de förädlingsverk som redan finns i Malmfälten.

Blir ”swing producers”

Och vd Jan Moström lanserade också begreppet ”swing producers” och det har ingenting med dans att göra, utan med en anpassad produktion.

– Vår strategi är att det ska vara väldigt enkelt att öka eller sänka produktionen i en sådan dagbrottsgruva jämfört med våra underjordsgruvor i Kiruna och Malmberget, säger Jan Moström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LKAB

Mer i ämnet