LKAB vill att Högsta domstolen prövar miljöstillståndet för Kirunagruvan. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB ger inte upp – vädjar till HD att pröva Kirunagruvan

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten och Mark- och miljödomstolen har sagt nej: LKAB får inte nytt miljötillstånd som gör att de kan bygga ut Kirunagruvan. Men gruvbolaget ger inte upp och vädjar till Högsta domstolen att pröva ärendet.

LKAB vill att Högsta domstolen tar upp frågan om ett förnyat miljötillstånd för bolagets Kirunaverksamhet, enligt ett inlämnat överklagande.

Det var i mitten av juni som Mark- och miljööverdomstolen avslog gruvjättens linje, med hänvisning till att LKAB:s inbjudan till samråd inte hållit måttet.

– Det är oerhört frustrerande att en oenig domstol till sist valde att avslå vår överklagan. Vi kan inte ha en miljöprövning som innebär att prövningens fokus ligger på formalia och processdetaljer, i stället för miljö- och samhällsnytta, sa Niklas Johansson, LKAB:s direktör för kommunikation och klimat, då.

LKAB, som har lagt ner flera år och runt 100 miljoner kronor på ansökan, gör nu alltså ett sista rättsligt försök att få den beviljad.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer härnäst i gruvfrågan? I videon reder SVT:s Hans Sternlund ut några av de viktigaste frågorna kring LKAB:s avvisade ansökan för Kirunagruvan. Foto: Hanna Franzén, TT/Hans Sternlund, SVT
 • LKAB lämnade i juni 2018 in en ansökan om totalprövning av hela verksamheten i Kiruna för att modernisera och samla all verksamhet i ett tillstånd. 
   
 • Den samlade miljöprövningen för Kiruna avser en maxproduktion på 37 miljoner ton råmalm i Kirunagruvan och 23 miljoner ton färdiga produkter.
   
 • Dagens tillstånd omfattar en maxproduktion på 30 miljoner ton råmalm i Kiirunavaara och 14,8 miljoner ton färdiga järnmalmsprodukter.
   
 • Den ändrade volymen handlar inte om att bryta ut mer malm än vad som finns enligt gällande tillstånd, utan i vilken takt det kan brytas ut och förädlas, vilket är en byggsten i planen för LKAB:s klimatomställning.
   
 • Nuvarande tillstånd för Kirunagruvan är inte tillståndsprövat enligt miljöbalken, som kom 1999, utan enligt en äldre miljölagstiftning. Förädlingsverksamheten i Kiruna har ett senare tillstånd, utfärdat 2005.

Källa: LKAB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

LKAB

Mer i ämnet