Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har nu fastställt tingsrättens beslut, men en ledamot var skiljaktig, om att avvisa LKAB:s ansökan om nytt tillstånd för gruvan i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB:s ansökan nekas ännu en gång – får inte bygga ut Kirunagruvan

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga gruvbolaget LKAB får återigen nej till att bygga ut Kirunagruvan. Detta betyder att Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) går på samma linje som tingsrätten.

2018 lämnade LKAB in en ansökan om att öka brytningstakten från 30 till 37 miljoner ton råmalm per år. I oktober 2021 avvisades ansökan av mark- och miljödomstolen med hänvisning till brister i det samråd som genomfördes 2017.

Enligt domstolen hade LKAB inte kallat till ett specifikt samråd för fastighetsägare med bergvärme, utan bara ett allmänt samråd för alla Kirunabor. Efter tingsrättens dom överklagade LKAB beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.

Hänvisar till samrådet med fastighetsägare

På torsdagskvällen kom domstolens besked – även de avvisar ansökan om nytt tillstånd.

MÖD gör samma bedömning som mark- och miljödomstolen, med en ledamot som avviker, och betonar att samrådsskyldigheten enligt miljöbanken inte bara handlar om att lämna information, utan också att få till en dialog med boende och andra berörda.

Påverkar inte fortsatt verksamhet

Detta betyder alltså att bolaget åker dit på samma formaliafel som förra gången.

– Om denna dialog sker först när ansökan har getts in till domstolen finns det en risk att verksamhetsutövaren redan har låst sig vid en viss lösning, säger Ylva Osvald, hovrättslagman, i ett pressmeddelande.

Hon påpekar dock att domstolens avvisningsbeslut inte påverkar LKAB:s möjlighet att fortsätta verksamheten med stöd av det gamla tillståndet.

LKAB: ”Oerhört frustrerande”

LKAB, som har lagt ner flera år och runt 100 miljoner kronor på ansökan, skriver i ett pressmeddelande att de nu måste börja om med en helt ny ansökan, alternativt överklaga till Högsta domstolen.

– Det är oerhört frustrerande att en oenig domstol till sist valde att avslå vår överklagan. Vi kan inte ha en miljöprövning som innebär att prövningens fokus ligger på formalia och processdetaljer, i stället för miljö- och samhällsnytta, säger Niklas Johansson, LKAB:s direktör för kommunikation och klimat, i pressmeddelandet.

Enligt gruvbolaget finns det också en risk att deras 400-miljarderssatsning på att ställa om till fossilfri produktion kan äventyras i och med beslutet.

– Vi, andra industrier och Sverige står inför en lång och mödosam resa mot en fossilfri och eldriven framtid. Vår bild är att det system vi har idag inte främjar nödvändiga omställningar, säger Niklas Johansson.

Bakgrund till ansökan

  • LKAB lämnade i juni 2018 in en ansökan om totalprövning av hela verksamheten i Kiruna för att modernisera och samla all verksamhet i ett tillstånd.   
  • Den samlade miljöprövningen för Kiruna avser en maxproduktion på 37 miljoner ton råmalm i Kirunagruvan och 23 miljoner ton färdiga produkter.  
  • Dagens tillstånd omfattar en maxproduktion på 30 miljoner ton råmalm i Kiirunavaara och 14,8 miljoner ton färdiga järnmalmsprodukter.  
  • Den ändrade volymen handlar inte om att bryta ut mer malm än vad som finns enligt gällande tillstånd, utan i vilken takt det kan brytas ut och förädlas, vilket är en byggsten i planen för LKAB:s klimatomställning.  
  • Nuvarande tillstånd för Kirunagruvan är inte tillståndsprövat enligt miljöbalken, som kom 1999, utan enligt en äldre miljölagstiftning. Förädlingsverksamheten i Kiruna har ett senare tillstånd, utfärdat 2005.

Källa: LKAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.