”Måste producera mer på färre anställda”

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga gruvbolaget LKAB ska i år spara ytterligare uppåt en miljard kronor. Vd Jan Moström räknar med att personal kommer att få gå i stålbadet.

– Det är en oerhört pressad marknad vi har, säger Jan Moström på en presskonferens.

Han vill ännu inte avslöja några detaljer i det planerade besparingsprogrammet för 2016. Men det ska bli större än 2015 års besparingar, som drog ned kostnaderna med cirka 800 miljoner kronor.

Fast anställd personal

Vad som nu står för dörren lovar han att klargöra under andra kvartalet i år.

– Jag vill inte föregå detaljerna i andra kvartalet, men jag har svårt att se att inte en stor del kommer att utgöras av personal, säger Moström.

Gäller det även fast anställd personal?

– Jag har svårt att se att vi kan undvika det, säger han.

Pressad situation

Det statliga gruvbolaget LKAB tvingas till ytterligare sparåtgärder. Bolaget redovisar en förlust före skatt på 195 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 82 miljoner kronor motsvarande period året före. Omsättningen sjönk till 4 252 miljoner kronor, från 4 662 miljoner kronor 2014.

Lönsamheten pressas av det låga priset på järnmalm och bolaget håller på att utforma ett nytt sparprogram som ska sänka kostnaderna ytterligare, uppger LKAB i sin bokslutskommuniké.

Programmet kommer att presenteras under andra kvartalet men bolaget skriver att kostnadsbesparingen ska överträffa den som realiserades förra året, och som var på 800 miljoner kronor.

”En väg att gå”

– Det finns bara en väg att gå för att säkra en långsiktigt hållbar gruvdrift i Malmfälten. Vi måste öka produktiviteten, alltså producera mer på färre anställda, och vi måste sänka kostnaderna genom att arbeta smartare. Med fokus på kärnaffären ökar vi nu takten i omställningen av LKAB till den verklighet som råder på marknaden, säger vd och koncernchef Jan Moström i ett pressmeddelande.

På frågan om hur samhällsomvandlingen kan komma att påverka samhällsomvandlingen svarar Jan Moström: 
– Vi kommer att fullfölja våra planer på samhällsomvandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

LKAB

Mer i ämnet