LKAB:s neddragningar drabbar företagare

Uppdaterad
Publicerad

Nedskärningarna inom LKAB oroar nu företagare som har gruvjätten som kund.

Det var igår som LKAB offentliggjorde att det blir nya nedskärningar. Gruvbolaget ska dra ner på antalet anställda och det blir färre jobb för entreprenörerna.

Verkstadsföretag som har LKAB som kund känner en viss oro inför framtiden.

– LKAB är en jätteviktigt kund för oss som bolag. Vi har en oro utifrån det läge som LKAB är i . Det påverkar oss absolut, säger Mikael Pudas, koncernchef vid Nybergs Mekaniska Verkstad.

”Vi får anpassa oss”

Vad gör ni  som företag för att bemöta LKAB:s kris?

– Initialt ser vi över våra egna kostnader. Det har även för oss varit en lång tid av bra ekonomi. När LKAB har haft fullt upp har vi också haft fullt upp och det gäller för oss att anpassa vår portfölj och kunna erbjuda produkter till LKAB till ett annat pris än tidigare, säger Mikael Pudas.

Hoppas på byggjobben

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) vill ändå peka på att det finns möjligheter till andra arbetstillfällen i kommunen.

– Jag hoppas att neddragningarna i gruvan kan kompenseras av att det blir byggjobb i Kiruna. Men om kirunaborna blir av med jobben och lämnar stan för andra jobb då är det negativt för kommunen och kommunkassan. Vi vill gärna att folk ska bo i Kiruna och att vi kan fortsätta den befolkningstillväxt som vi har haft, säger hon.

”Vi kan fortsätta bryta malm”

Det statliga gruvbolaget LKAB redovisar en förlust före skatt på 195 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 82 miljoner kronor motsvarande period året före.

Gruvbolaget ska spara uppåt en miljard i år och vd Jan Moström har varit tydlig med att anställda kommer att tappa sina jobb.

Exakt vad som står för dörren kommer att presenteras under andra kvartalet i år.

– Blir vi mer konkurrenskraftig kan vi fortsätta bryta malm långt under backen här i norra Sverige och vara konkurrenskraftig.Jag har alla skäl att tro att vi ska klara av det, sade Jan Moström vid presskonferensen igår.

Kvartal 4, 2015 Kvartal 4, 2014

Omsättning 4 252 4 662

Rörelseresultat -351 205

Resultat före skatt -195 82

Resultat efter skatt -235 -17

Siffror i miljoner kronor.

Källa: LKAB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

LKAB

Mer i ämnet