Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur fastighetsägarna LKAB tänker kring kvarteret Ortdrivaren i Kiruna och den vandalisering som uppstått i videon ovan. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

LKAB lovar extra bevakning i kvarteret Ortdrivaren under Kirunafestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget lovar nu att bevaka kvarteret Ortdrivaren extra mycket under Kirunafestivalen för att försöka förebygga fler vandaliseringar.

Huset Berlinmuren i Kiruna, som är en av fyra klassiska huskroppar ritade av Ralph Erskine, har blivit vandaliserat både invändigt och utvändigt.

Fastighetsägaren LKAB har polisanmält vandaliseringen, men kommunen är kritiska till att gruvbolaget inte har stängslat in området för att förhindra skadegörelse. LKAB menar dock att det är omöjligt att stängsla in husen i dagsläget, eftersom det fortfarande bor personer i kvarteret Ortdrivaren.

– Och även om allt skulle stängslas in, vill man utföra en skadegörelse kommer man ändå inte undan det, säger Ulrika Huhtaniska, kommunikatör på LKAB.

Hör vad LKAB:s tillfälliga lösning blir för att stävja problemet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet