Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sten Nylén (SJVP), ordförande i miljö- och byggnämnden i Kiruna, om det vandaliserade huset och hans oro inför Kirunafestivalen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Klassiska hus i Kiruna vandaliseras: ”Ser ut som en krigszon”

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s nu tömda – men klassiska och arkitektritade – hus i Kiruna centrum har vandaliserats. Nu vill kommunen att LKAB stängslar in området.

– Det ser redan ut som en krigszon, säger Sten Nylén (SJVP), ordförande i miljö- och byggnämnden.

Kvarteret Ortdrivaren ligger i centrala Kiruna och ingår i LKAB:s avvecklingsplan som skapats på grund av gruvans utbredning.

Under helgen har huset som kallas för Berlinmuren vandaliserats genom att någon eller några har krossat fönster och gått in i fyra lägenheter och slagit sönder innandömet.

”Känns inte bra som det ser ut”

Berlinmuren är en av fyra huskroppar som har ritats av den kända arkitekten Ralph Erskine och gett Kiruna dess klassiska skyline.

– Det känns inte bra som det ser ut nu. Det har bara gått några månader sedan man började tömma området och redan nu ser det ut som en krigszon, hur kommer det att se ut om nio-tio månader? säger Sten Nylén (SJVP), ordförande i miljö- och byggnämnden.

Oro inför festivalen

Nu hoppas Sten Nylén att LKAB, som är fastighetsägare, tar ansvar och stängslar in området eftersom det fortfarande kommer att bo folk i gamla Kiruna centrum några år till.

Planen från LKAB är att kvarteret Ortdrivaren ska rivas under hösten 2023.

– Jag tror man ska mota Olle i grind och se till att området stängslas in så att det inte kan bli glaskross. För det är glaskross som gör att man bjuder in andra att fortsätta att krossa rutor.

Hör Sten Nyléns oro inför Kirunafestivalen kommande helg och risken för ökad vandalisering.

Byggnaderna i kvarteret ritades av kände arkitekten Ralph Erskine som hade en vision om att få rita om hela Kirunas centrum under den stora centrumsaneringen. Det blev dock endast ett kvarter som uppfördes 1959 till 1965.

Kvarteret skulle med mjuka former vara anpassat till klimatet, där formerna skulle dämpa vindar och minska skuggbildning på norrsidan.

Källa: www.kiruna.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet