KK4. Foto: SVT

LKAB överklagar EU-beslut

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska stålkonkurrenter släpper ut mer koldioxid än svenska LKAB och får därför fler fria utsläppsrätter, enligt den statliga gruvjätten som överklagar EU-kommissionens beslut att inte likställa LKAB:s produktion med andra stålbolags produktion.

Enligt LKAB har man försökt övertyga EU-kommissionen i flera år om att beslutet är fattat på felaktiga grunder, men utan framgång.

– Den politik som kommissionen har genomfört i det här fallet är att medvetet subventionera stålindustrins fortsatta användning av de minst klimateffektiva teknikerna, på direkt bekostnad av de mest klimateffektiva teknikerna,  säger LKAB:s vd Jan Moström i ett pressmeddelande.

Hävdar att det är skillnad på bedömningen

Enligt LKAB skulle bolaget kunnat få ett tillskott i miljardklassen varje år i form av utsläppsrätter om bolagets verksamhet hade bedömts på likartat sätt som de europeiska konkurrenternas.

– Hade vår verksamhet bedömts utifrån samma riktmärke som de europeiska stålbolagen hade vi fått en del av de utsläppsrätter som stålindustrin får idag, vilket för oss skulle innebära ett tillskott i miljardklassen varje år. De pengarna hade vi gärna använt för vår omställning till koldioxidfri järnsvamp, säger Jan Moström.

Han fortsätter:

– Det vi gör nu är det största Sverige kan göra för klimatet, som ska spara utsläpp hos våra kunder motsvarande två tredjedelar av hela Sveriges utsläpp. En enorm klimatnytta som kommer att exporteras till EU. Det är den här typen av utveckling som systemet ska gynna, säger Jan Moström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet