Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du LKAB:s presschef Anders Lindberg berätta om den nya bostadssatsningen i Malmfälten. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

LKAB:s nya drag – bygger bostadsrätter i Malmfälten

Uppdaterad
Publicerad

Gruvjätten LKAB har tidigare byggt hyresrätter i Gällivare och Kiruna kommun. Som ett komplement börjar man nu bygga bostadsrätter. Därmed är en uppblossande konflikt mellan Kiruna kommun och LKAB redan desarmerad.

I måndags kväll tog kommunstyrelsen beslutet att kräva att bostadsrättsinnehavare i Kiruna ska kunna välja en ny bostadsrätt i stället för pengar när LKAB ska lösa in lägenheten.

Om inte LKAB går med på kravet skulle kommunen inte godkänna nya detaljplaner som medger fortsatt gruvbrytning.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Under onsdagen gick LKAB själv ut med att man genom dotterbolaget LKAB fastigheter ska bygga bostadsrätter i Malmfälten. Tidigare har man bara byggt hyresrätter.

Tillbakavisar KS-kravet

Enligt LKAB har det inget att göra med kommunstyrelsens krav.

– Vi har funderat på det här ett tag och vi tyckte att det passade bra att gå ut och berätta det nu när det diskuteras, och att vi ser behovet, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg.

LKAB:s bostadsrätter ska kunna fungera som ersättning i omvandlingarna och erbjuda möjligheten för bostadsrättsägare som ska flytta att använda den ekonomiska ersättningen för att köpa en ny bostadsrätt.

Måste frigöras mark

Exakt vilken typ av bostadsrätter och var de ska placeras är ännu inte klart.

– Målet är att bygga bostäder till rimliga priser och i goda lägen. En av förutsättningarna är att det då måste frigöras byggbar mark i både Kiruna och Gällivare för att detta ska gå att genomföra, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet