Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet förklarar mäklaren Sandra Apelqvist hur priserna påverkas när folk från större städer flyttar till Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Budgivning på bostäder: Störst prisökning i Kiruna – i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Prisökningarna under budgivningarna var som störst i norra Sverige och toppas av Kiruna både för villor och lägenheter 2021. Efterfrågan är stark på både bostadsrätter och villor i alla områden i Kiruna.

Skillnaden från utgångspris till försäljningspris vid budgivning på lägenheter var 29 procent –  på villor 28 procent. Det visar en undersökning som som Hemnet har gjort i Kiruna kommun, och den visar också att det är den största prisskillnaden i Sverige.

– Jag tror att vi har haft en ganska låg prissättning under många år. Förut var det många intressenter men få som vågade buda, i dag är det fler som törs lägga bud, berättar Sandra Apelqvist, fastighetsmäklare på HusmanHagberg.

Bara elva objekt till salu

Hon tror inte att det finns lockpriser i Kiruna utan det är marknaden, utbud och efterfrågan, som bestämmer priset. I Kiruna sker det just nu en inflyttning och en samhällsomvandling.

– En orsak till att budgivningen drar i väg kan vara att det kommer ut väldigt få objekt i Kiruna, i dagsläget finns det endast elva objekt till salu på sajten Hemnet. Finns det få objekt och många köpare så måste fler buda på samma objekt, säger Sandra Apelqvist.

”Inte företag som budar sönder privatpersoner”

Mäklaren tillbakavisar det som många Kirunabor har trott –  att det är företag som köper villor och budar sönder privatpersoner.

– Det händer att företag köper ett objekt på budgivning, men det är ingen stor kundkrets utan de flesta villor säljs till privatpersoner, säger hon.

I klippet förklarar Sandra Apelqvist hur priserna påverkas när folk från större städer flyttar till Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet