LKAb har säkrat malmbrytningen ända fram till år 2060. Förmodligen ännu längre. Foto: Per Larsson / TT

LKAB skriver upp mineraltillgångarna med 45 procent

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s prospekteringsprogram de senaste två åren har varit lyckosamt. Nu kan bolaget presentera siffror på exakt hur lyckosamt.

Mineraltillgångarna skrivs upp från 1,2 till 1,7 miljarder ton, vilket motsvarar en ökning på 45 procent. Som LKAB tidigare har aviserat har man säkrat malmbrytningen minst fram till 2060.

– Dessutom ser vi inte slutet på fyndigheterna. De fortsätter mot djupet, säger Pierre Heeroma, direktör för prospekteringar vid LKAB.

Fördelningen mellan orterna är följande: Kiruna 713 miljoner ton (+230), Malmberget 707 (+219) och Svappavaara 334 (+88).

Satsat 700 miljoner kronor

Sedan larmet 2018 om att malmen i Kirunagruvan höll på att ta slut startade LKAB ett stort prospekteringsprogram. På två år har man satsat 700 miljoner kronor, anställt fler personer inom prospekteringsavdelning och provborrat ett stort antal kilometer.

– De nya fynden innebär att vi bör kunna utveckla dessa mineraltillgångar till mineralreserver som ger underlag för fortsatt brytning i många årtionden till, och det säkrar vår stora satsning på att lämna fossilbaserad produktion och gå över till koldioxidfri järnsvamp, säger Heeroma.

LKAB har under en tid haft en ganska god uppfattning om hur mycket mer mineraler man har hittat som kan omvandlas till brytvärd malm. Men på grund av bolagsregler måste siffrorna verifieras innan de kan offentliggöras, vilket man alltså har gjort under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.