Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Anders Lindberg, presschef vid LKAB, berätta att sprickbildningen på flera fastigheter i Kiruna är större än vad man trott från bolaget sida. Foto: Privat/Teuvo Palomäki/SVT

LKAB har upptäckt större sprickor i fastigheterna i Kiruna än förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Nu konstaterar LKAB att sprickorna i flera fastigheter i Kiruna har kommit tidigare och framförallt är betydligt större än förväntat och den stora seismiska händelsen för ett år sedan kan ha påverkat sprickbildningen på hus.

– Vi är överraskade över att sprickorna har vuxit så mycket. Det var inte förväntat så vi håller på att undersöka det noga och se vad vi kan göra åt det, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

I maj 2020 inträffade den största seismiska händelsen i Kirunagruvan någonsin och uppmättes till magnitud 3,3 på den lokala skalan och en av frågeställningarna är om den händelsen kan ha en påverkan på sprickbildningen på Hjalmarlundbohmsskolan, Bolagsskolan, Postenhuset och Tempohuset.

– Vi har inte kunnat se någon exakt samband mellan de stora seismiska händelserna och sprickorna men det är inte omöjligt att det är så, säger Anders Lindberg

Kan tvingas flytta till andra lokaler

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) har krävt en plan B från LKAB om man inte kan bedriva skolverksamhet på Hjalmarlundbohmsskolan till hösten 2023 när den nya gymnasieskolan är färdig och nu finns det en plan om förstärkningsåtgärderna inte skulle räcka.

– Vi tittar på gamla centrum som hotell Ferrum, Folketshus och Domushuset, vi är inte säkra på vilka som kan användas men det tittar vi på tillsammans med Kiruna kommun, säger Anders Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet