Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Anders Lindberg, presschef vid LKAB, sin bild om varför bolaget inte har lyckats komma fram till en överenskommelse med en butiksägare i Kirunas gamla centrum. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB: ”Vi måste behandla alla butiker lika i flytten”

Uppdaterad
Publicerad

LKAB beklagar att man inte har lyckats nå en frivillig uppgörelse med tygbutiken i Kirunas gamla centrum.

– För oss är det viktigt med likabehandlingsprincipen, säger presschefen Anders Lindberg.

Bland de verksamheter som berörs av gruvans utbredning i Kiruna har 80 hittills valt att flytta till de ersättningslokaler som LKAB har erbjudit.

Enligt Anders Lindberg är det bara sex som har valt ersättning i form av pengar för att antingen lägga ned, flytta från Kiruna eller själva hitta nya lokaler.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Vårt mål är så många som möjligt ska välja en ny lokal och fortsätta med sin verksamhet, säger Anders Lindberg.

– Det finns inte något tvång att flytta in i galleriorna med fasta öppettider. Ersättningslokaler finns i flera av de nya handelskvarteren där det står butiksägare och verksamhetsutövare fritt att själva bestämma sina öppettider.

Välkomnar prövning

Nu kommer dock hyresnämnden att kopplas in för första gången i processen kring Kirunaflytten. Förhandlingarna mellan LKAB och tygbutiken som är kvar i Kirunas gamla centrum har kört fast.

– På sätt och vis tycker vi att det är bra att det sker. Där kan det bli en medling som gör att vi kanske kommer framåt, säger Anders Lindberg.

I klippet ger han sin syn på varför man inte har lyckats komma fram till en överenskommelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet