Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Annica Henelund, butiksägare i gamla Kiruna, om varför hon lägger ned verksamheten i stället för att flytta med till nya Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Tygbutiken blev kvar i gamla Kiruna – tvärstopp i förhandlingarna

Publicerad

Ägarna till den anrika tygbutiken har bestämt sig för att lägga ned i stället för att flytta till nya Kiruna. Men även det är förenat med kostnader.

Förhandlingarna med LKAB har kört fast och nu blir butiksägarna blir först i Kirunaflytten med att vända sig till hyresnämnden.

Året var 1972 när mamma och moster till systrarna Annica Henelund och Kicki Timander tog över butiken på gatstumpen som kallas Ströget i Kirunas gamla centrum.

Familjetraditionen stannar dock här och butiken ska snart stängas. Det mesta i grannskapet har flyttat eller är på väg i den stora stadsflytten.

Men att flytta med till galleriorna i Kirunas nya centrum blev inte aktuellt.

Kostsamt för små butiker

Reglerna med gemensamma öppettider sex dagar i veckan skulle till exempel blir svårt för två systrar som båda har butiken som halvtidsjobb.

– Det är ingen slump att det är de minsta butikerna som är kvar i gamla stan, säger Annica Henelund.

I stället har förhandlingarna med LKAB strandat på den ersättning de har begärt för arbetet med att avveckla butiken. Det handlar om att sälja bort lager, tömma, avsluta bokföring med mera.

Vänder sig till hyresnämnden

Nu tvingas de vända sig till hyresnämnden. Hur den fortsatta processen kommer att gå till är inte helt glasklart. Det här blir första ärendet i stadsflytten som ska hanteras i den instansen.

Fotnot: Annica Henelund är även kommunpolitiker för centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet