LLT som sköter lokaltrafiken i Luleå krävs återigen på nya böter för kalla bussar. Det här är en arkivbild.

LLT får böta för kalla bussar

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Lokaltrafik (LLT) har kört omkring med för kalla bussar och nu krävs bussbolaget återigen på böter. Arbetsmiljöverket kräver att förvaltningsrätten dömer ut ett vite på 100.000 kronor gentemot LLT.

Anledningen är att bussar tagits ut i trafik vid fyra tillfällen trots att de inte uppfyllde temperaturkraven som Arbetsmiljöverket ställt i ett tidigare föreläggande.

För kallt

Enligt Arbetsmiljöverket har inspektionerna återigen visat att bussarna har varit för kalla för chaufförerna under vintertid. Det handlar om temperaturer under fem plusgrader vid förarplatsen, vilket  innebär risker för både chaufförernas hälsa och resenärernas säkerhet, anser man.

Fick rätt

Tvisten om LLT:s bussar har blivit till en segdragen juridisk process mellan bussbolaget och Arbetsmiljöverket.

I september 2017 krävde Arbetsmiljöverket 25.000 kronor i vite varje gång LLT tog ut en buss utan fungerande värme i trafiken.  Förvaltningsrätten gav myndigheten rätt men LLT överklagade domen till kammarrätten. Även då vid Arbetsmiljöverket rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.