Hör Patrick Zetterkvist, Luleå kommuns anläggningschef, berätta hur klubbarna ska kunna lösa sin träning på is efter D-hallens stängning. Foto: Micke Nyberg/SVT

Lösningen på krisen på istid i Luleå– hockeyträningar på uterink

Uppdaterad
Publicerad

Stängningen av Luleås D-hall leder till en kris på istid i kommunen, men  takstolarna på Sunderby ishall höll måttet och där fortsätter verksamheten.

– Det är vi mycket glada över, säger kommunens anläggningschef Patrick Zetterkvist.

Det är avvikelser i konstruktionen av takstolarna som lett till att D-hallen i Luleå stängs året ut och nu handlar det om att försöka få in konståkningen och curlingen på andra håll.

På torsdag kväll träffar kommunen föreningarna för att informera och diskutera lösningar på situationen.

”Jätteskönt besked”

Anläggningschefen Patrick Zetterqvist är mycket nöjd över att Sunderby ishall höll måttet, enligt torsdagsmorgonens inspektion.

– Det är ett jätteskönt besked och väldigt viktigt för oss, annars skulle vi haft en situation då två ishallar fallit bort. Nu måste vi ta hand om de behov som finns eftersom D-hallen är en fullbokad ishall som nu stängts, säger han.

En av lösningar som kommunen funderat på är att vissa hockeyträningar och matcher får sked på utrinkar så att konståkningen kan få plats i en annan hall.

– När det blir lite kallare ska vi spola is och måla linjer på uterinkarna så att vi kan ha träningar och matcher där, säger Patrick Zetterkvist.

”Säkerheten först”

Stadsbyggnadschefen Helèn Wiklund Wårell betonar att haverikommissionen uppmanat alla kommuner som har anläggningar med liknande konstruktioner att inspektera dem.

  – Det här är ingen lätt fråga och det är alltid tråkigt när det drabbar enskilda föreningar, men säkerheten måste gå först och det tycker säkert utövarna också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.