• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Det är fortfarande oklart hur många nya platser som universitetet slutligen kommer att få. Foto: SVT

Budgetmissen: LTU får inte 800 utlovade nya utbildningsplatser

Publicerad

Igår presenterade regeringen budgetpropositionen där Luleå Tekniska Universitet utlovas 800 nya utbildningsplatser men idag visar det sig att det inte stämmer.

Dagen efter nyheten om 800 nya utbildningsplatser har universitetets ledning inte fått information om vilken typ av utbildningsplatser det handlar om.

– Nu är det ju rätt så nyss så vi får sätta oss ned och analysera det här och prata med departementet om hur man har räknat och så vidare. Men det är ju ett pressmeddelande från Socialdemokraterna så de får väl i så fall förklara var de 800 platserna är någonstans, säger Pär Weihed ställföreträdande rektor vid Luleå tekniska universitet.

Har redan fått platser

Efter att SVT Norrbotten idag sökt kontakt med Socialdemokraterna om vilka platser det handlar om har det kommit en rättelse. I den står att ”ibland går det fort och blir inte helt tydligt” och att i de utlovade 800 nya platserna ingår utbildningsplatser inom kunskapslyftet som universitetet redan har fått.

– Det har ju kommit lite platser via kunskapslyften över åren – där vi har ett tillskott med det är ju inte 800 -  utan det är väsentligt  färre än så, så det är fortfarande oklart hur många nya platser som universitetet slutligen kommer att få.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer