Robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet som arbetat tillsammans med NASA, MIT, Caltech och KAIST. Dariusz Kominiak, längst till vänster, George Nikolakopoulos, Andreas Papadimitriou, Björn Lindqvist, Anton Koval och Christoforos Kanellakis. Foto: Petra Älvstrand

LTU:s robotteam tävlar för NASA – tog hög placering

Uppdaterad
Publicerad

DARPA Subterranean Challenge är en av världens mest avancerade och prestigefyllda tävlingar inom robotik och artificiell intelligens (AI).

Robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet tävlar för NASA:s lag: CoSTAR.

Tävlingen i augusti var den första av tre deltävlingar. Där CoSTAR alltså kom på andraplats. Första deltävlingen höll i Pittsburgh, Pennsylvania.

Ner i gruvgångar

På plats i Pittsburgh fanns Christoforos Kanellakis, doktorand vid Luleå tekniska universitet som tillbringat de senaste sju månaderna på NASA Jet Propulsion Laboratory.

I den första deltävlingen skulle lagen ge sig in i gruvgångar och identifiera olika föremål med hjälp av sjävstyrande robotar.

En del lag använde sig av drönare, andra av markgående robotar.

Utmaningen passade Luleåforskarna perfekt eftersom de har många års erfarenhet från autonoma robotoperationer.

Stor prissumma

– Vi har fortfarande inte insett omfattningen av framgången. Att vara bland de bästa i världen inom robotik är en fantastisk prestation, inte bara för vår forskargrupp utan för hela universitetet och dess positionering inom robotik och AI, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation vid Luleå tekniska universitet.

De som vinner hela tävlingen får en prissumma på två miljoner dollar.

Nästa deltävling hålls i februari då robotteamen ska tävla i stadstunnlar, Den sista deltävlingen hålls i augusti nästa år. Då ska lagen tävla i grottor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.