Luleå demonstrerade mot flygövning

Uppdaterad
Publicerad

På söndag hölls en demonstration i centrala Luleå mot den internationella flygövningen som startar imorgon.

Flygövningen kallas Arctic Challenge Exercise 2015 och 115 stridsflygplan från övervägande NATO länder ska öva över norra Sverige, Finland  och Norge. Som mest kommer 90 flygplan att vara i luften samtidigt.

Studenter mot rasism och Rättvisepartiet socialisterna höll idag en demonstration emot flygövningen.

Flygövning i Norrbotten2015

– Den här upprustningen och närmandet till Nato som pågår i Sverige, den leder inte alls till någon ökade säkerhet för Sverige eller i världen överhuvudtaget, säger Jonas Brännberg, Rättvisepartiet socialisterna.

Nio nationer deltar och totalt räknar F21 med att det kommer 500 hitresta till Norrbotten under övningsperioden.

Ett överslag de gjort säger att det genererar 7000 hotellnätter och att de kommer att spendera 10 miljoner kronor under sin vistelse i länet.

– Vi har baserat det utifrån egna erfarenheter när vi varit ute på uppdrag någon annanstans, säger Louise Levin, informationschef på F21.

En rundringning till några av Luleås hotell visar att hotellen är så gott som fullbelagda fram till övningens slut den 5 juni.

– Jag tänker på att Natos krig har genererat 51 miljoner flyktingar i världen, det största antalet sen andra världskriget. Vi ska inte profitera på en politik som leder till ökat elände i världen, säger Jonas Brännberg.

– Om de pengar som satsas på militären istället skulle satsas på vård, skola och infrastruktur, så skulle det skapa många fler jobb än vad den här övningen ger.

Deltagande nationer förutom Sverige är Norge, Finland, Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländerna.

Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet skriver idag i ett pressmeddelande att de fördömer militariseringen av norra Sverige och militärövningen ACE samt den påverkan krigsövningar har på människor, djur och natur.

De kräver att värdlandsavtalet med Nato sägs upp och att den smygande förskjutningen bort från alliansfrihet och närmandet till Nato måste upphöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygövning i Norrbotten2015

Mer i ämnet