Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Luleå kommun: ”Alla ska få gratis kaffe och te”

Uppdaterad
Publicerad

Alla 6.875 anställda i Luleå kommun ska få gratis kaffe och te på arbetstid, men först 2018. ”Det ska inte vara någon skillnad inom kommunen”, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

I dag har vissa kommunställda gratis kaffe och te, andra betalar direkt vid maskinen och en tredje grupp får löneavdrag berorende hur många koppar de dricker varje dag.

Men det ska bli slut på de orättvisorna nu, enligt kommunledningen.

”Löneavdrag för kaffe”

Under resten av 2017 ska en gratisreform utredas och under 2018 ska förändringen införas.

– Det är väldigt stora skillnader mellan förvaltningar och det är ofta på de kvinnodominerade arbetsplatserna som de anställda får betala för sitt kaffe och te och så kan vi inte ha det. Jag ser det delvis som en jämställdhetsfråga, säger Niklas Nordström.

Men löneavdrag för kaffe och te?

– Ja, på vissa förvaltningar så dras kostnaden för kaffe och te av på lönen och det är ojämlikt. Det ska vara gratis för alla.

Niklas Nordström jämställer frågan med arbetskläder för yttre tjänst.

– Vi försöker städa i det här också. Det här är någonting som stör i onödan. Vi ska inte ha skillnader som beror på var i kommunen du jobbar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.