Luleå kommuns sparchock: ”Det här är rekord i besparingar”

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommunledning föreslår rekordstora besparingar under de närmaste fyra åren – sex procent.

–Jag är mycket kritisk. Nu måste vi rädda välfärden, säger gruppledare Bertil Bartholdsson (V).

Det var under budgetutskottets möte på måndag förmiddag som sparplanerna presenterades för ledamöterna. Och vänsterpartisten Bertil Bartholdsson var en av de som reagerade starkt på förslaget.

”Det här är rekord”

– Vi fick information om att det ska läggas sparkrav på sex procent på alla styrelser och nämnder under de närmaste fyra åren, säger han.

Skolbesparingar i Luleå

Det låter mycket?

– Ja, under mina nästan 30 år i luleåfullmäktige har jag varit med om en  sparchock på fyra procent en gång. Det här är rekord.

Största smällen

Vilken verksamhet får ta största smällen?

– Skolan och socialförvaltningen står för 75 procent av hela kommunens budget så det är där den största delen av besparingarna kommer att hämtas. Äldreomsorgen ska exempelvis spara 140 miljoner kronor fram till 2022.

Men Vänsterpartiet och Bertil Bartholdsson tänker ta strid mot besparingarna.

– Jag är negativ till det här. Vi måste hitta ett sätt att rädda välfärden i Luleå. En skattehöjning är inte orimlig, men vi ska titta på andra lösningar också, säger han.

”Ingen skattehöjning”

Men kommunalrådet Niklas Nordström (S) säger definitivt nej till en skattehöjning för att slippa besparingar. Luleå ska spara 430 miljoner kronor

– Man glömmer lätt att en skattehöjning slår lika på alla och alltså hårdast på de som har minst marginaler. Vi ska klara av att hålla ordning på Luleå kommuns ekonomi så att vi har råd med välfärden, utan att hämta  mer pengar från medborgarna, säger han.

Niklas Nordström är inte heller orolig över att välfärden hotas av rekordbesparingarna.

– Vi ligger väldigt högt i kostnaderna jämfört med andra kommuner, utan att vi kan förklara varför. Vi vet att andra kommuner bedriver äldreomsorg med minst lika god kvalitet som vi, men vi gör det dyrare. Det är den ordningen vi måste komma bort i från, säger han.

Kommunfullmäktige i Luleå ska fatta beslut om en tilläggsbudget för de nya besparingarna i slutet av mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet