– Vi kommer att strama till verksamheten och hushålla mer effektivt med pengarna, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd Luleå. Foto: SVT

Luleå ska spara 430 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun ska spara nästan en halv miljard kronor under de närmaste tre åren och det handlar främst om att kapa kostnader på förskolor och inom äldreomsorgen.

På tisdag ska Luleås fullmäktige anta den budget som kommer att gälla för 2019, 2020 och 2021. Och allt tyder på att det är socialdemokraternas budget som går igenom.

Förskolan och äldreboendena

– Vi kommer att strama till verksamheten och hushålla mer effektivt med pengarna. Samtidigt är den genomsnittliga investeringsnivån nästan dubbelt så hög som de tio procent av skatter och statsbidrag som är vår målnivå, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

Besparingarna föreslås bli 81 miljoner kronor 2019, 122 miljoner kronor 2020 och 227 miljoner kronor 2021.

Det handlar alltså om 430 miljoner kronor på tre år.

– Vi vet att det finns områden där vi ligger högt i kostnader, som förskolan och äldreboendena. Vi kommer att nöta på och effektivisera. Vi måste få ned kostnaderna för att få en starkare ekonomi för tillväxt. Det är ett av våra fyra utvecklingsområden. säger han.

Sparförslag på gång

Kommundirektören får uppdraget att föreslå åtgärder som motsvarar det effektiviseringsbehov som kommunledningen pekat ut.

– I dagsläget kan jag inte svara på frågan om exakt vilka verksamheter det handlar om. Nu ska även ledamöterna i nämnderna diskutera vad det är de ska göra, men där kostnaderna är på väg att sticka iväg kommer vi att hålla igen, säger Niklas Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.