Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Niklas Jeppsson åtalar ett mäklarpar från Luleå för delaktiget i en penningtvättshärva i Boliden.

Mäklarpar i Luleå åtalas i penningtvättshärva

Uppdaterad
Publicerad

En mäklare och hans fru, båda aktiva i Luleå, har dragits in i en misstänkt penningtvättshärva i Boliden. Mäklaren åtalas för 14 fall av grov näringspenningtvätt och hans fru för grovt skattebrott.

Härvan började med att en kvinna blev känd i Boliden för sina många fastighetsaffärer i Boliden. Husen bytte ägare kort inpå att kvinnan köpt dem och med stora förändringar i priset eller som gåvor. Ibland samma dag som kvinnan köpt fastigheten.

De många miljonerna ska ha kommit från utländska konton och enligt åklagaren har det varit otydligt vem som faktisk varit slutköpare, samt var pengarna kommer ifrån. Mäklaren menar i förhör att hans roll enbart har varit ”skrivuppdrag”, där kvinnan kommit med färdiga köp av fastigheter.

– Även om man har ett uppdrag där man inte hanterar pengar, utan bara handlingar, kan man allt jämt göra sig skyldig till näringspenningtvätt, säger åklagaren Niklas Jeppsson.

Skötte bokföringen i bolaget

Förutom mäklaren från Luleå åtalas även hans fru för grovt skattebrott och bokföringsbrott. Hon har enligt åtalet bokfört nästan 13 miljoner kronor med bristande underlag, samt 5,6 miljoner kronor i utbetalningar.

Åklagaren menar också att hon inte har gett korrekta uppgifter till Skatteverket om hur mycket pengar som betalats ut till den huvudmisstänkta kvinnan.

– Den ena har en väsentlig roll i bolaget om man sköter bokföringen, och mäklarens inblandning har varit nödvändig för upprättandet av köpehandlingarna, säger åklagaren Niklas Jeppsson.

Mäklaren nekar till brott

Mäklaren menar att han inte haft skäl att misstänkta att det varit någonting konstigt med affärerna. Han säger i förhör att han ställt de kontrollfrågor som mäklare ska göra och att prisskillnaderna kan kopplas till att det utlovats renoveringsarbete.

– Vi menar att min klient inte har deltagit i några transaktioner. Det har inte kommit in några pengar på mäklarfirmans konto och det kan inte utgöra penningtvätt, säger mannens advokat Jonas Westerlund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Jonas Westerlund försvarar mäklaren som nu är åtalad för 14 fall av grov näringspenningtvätt Foto: Filip Hannu/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet