Mångmiljonbelopp misstänks ha tvättats i Boliden

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer åtalas på tisdagen vid Skellefteå tingsrätt misstänkta för en lång rad ekobrott. Det handlar bland annat om penningtvätt och skattebrott vid fastighetsaffärer i Boliden och Burträsk utanför Skellefteå.

En av de åtalade är en kvinna som blivit känd i trakten för sina många fastighetsaffärer. Hon åtalas nu misstänkt för fler fall av grovt bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt i sitt företag.

På ett konto i ett företag hon företräder har det kommit in 13 miljoner kronor från ett bolag i utlandet under ett halvårs tid. Det har även satts in kring fyra miljoner direkt på hennes eget konto.

Penningtvätthärva i norra Sverige

Före henne yrkar åklagaren på näringsförbud i fem år.

– Huvuddelen kommer från ett bolag registrerat i Bulgarien. Men det betyder inte alltid att pengarna kommer därifrån vill jag förtydliga, säger åklagare Niklas Jeppson.

En annan kvinna verksam i samma företag åtalas också misstänkt för grova skattebrott och bokföringsbrott.

Penningtvätt av mäklare

En mäklare verksam i Luleå har enligt åtalet gjort sig skyldig till flera fjorton fall av näringspenningtvätt.

– Han har upprättat köpehandlingar där han haft skälig anledning att det funnits ett penningtvättsyfte med i transaktionerna, säger åklagare Niklas Jeppson.

Även för honom vill åklagaren se ett näringsförbud i fem år och yrkar dessutom på en företagsbot på en miljon kronor.

Alla tre inblandade har i förhör nekat till brott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet