Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) förklarar i klippet ovan hur Luleå inte kan rulla på som vanligt. Foto: SVT

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) tror inte skolnedläggningarna påverkar partiets förtroende

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) försvarar de beslut som kommunen tagit om effektiviseringar och nedläggningar i Luleå. Han tror inte heller att besluten påverkar förtroendet för Socialdemokraterna.

– Vi har varit noga med att Luleå inte kan fortsätta rulla på som vanligt utan vi måste strama upp ekonomin. Vi måste jobba på annat sätt och vi måste använda digitala stödmetoder på olika sätt, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S)

Gått inom gamla artiklar

Niklas Nordström säger idag att det ekonomiska läget varit känt sedan tidigare. Men någon större debatt om framtida effektiviseringar och vad dessa kunde leda till var nog okänt för väljarna. Men Niklas Nordström håller inte med.

– Jag har gått tillbaka och tittat på artiklar och inslag som varit med mig, andra politiker och våra högre chefer där vi pratat om det här. Så jag kan inte säga att det är en nyhet. Men när det blir konkret så reagerar människor.

Lovade att Vitåskolan skulle stanna

Just nu är det nedläggningarna av skolor och förskolor som debatteras allra mest. Om det var känt att den framtida ekonomin var kärv – hur kunde då Socialdemokraterna i en debattartikel före valet lova att skolan i Vitå inte skulle läggas ned?

– När vi satt våra experter på att gräva djupare i det här så har det kommit fram otroligt mycket mer kunskap. Bara det att ökade lokalkostnader i ett femårsperspektiv motsvarar en skattehöjning på en och femtio.

Tror ej det påverkar S

Socialdemokraterna i Luleå förlorade sju mandat och egen majoritet i valet i höst. Niklas Nordström tror inte att de effektiviseringar och nedläggningar som står för dörren påverkar väljarnas förtroende för partiet.

– Det stora politiska priset att betala är om vi inte gör någonting. Skulle vi låta bli att ta svåra beslut då blir det ganska snabbt uppsägningar av personal, skattehöjningar och Luleå kommer att ha en mycket besvärlig situation att hantera, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet