SKL:s chefekonom Annika Wallenskog menar att någonting drastiskt måste göras om kommunerna ska kunna klara sig: ”Vi måste se om man kan jobba högre upp i åldrarna och att införa heltider som norm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Sveriges kommuner behöver ökade intäkter på 31 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte enbart Luleå som har problem med ekonomin och ska göra effektiviseringar. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beräknar att den offentliga sektorn behöver ett tillskott på 43 miljarder kronor de kommande fyra åren för att klara välfärden på nuvarande nivå.

– Kommunerna ser nu ett större tryck från förändringarna i demografin där allt färre ska försörja allt fler, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till SVT Norrbotten.

Kommuner behöver miljardbelopp

SKL skriver i sin ekonomirapport från december förra året att enbart kommunerna i Sverige behöver ökade intäkter på 31 miljarder kronor mellan år 2019- 2022.

Skolbesparingar i Luleå

När konjunkturen mattas av minskar ökningen av skatteintäkter. Samtidigt ökar antalet yngre och äldre i betydligt snabbare takt än den arbetsföra delen av befolkningen. Det gör att efterfrågan på välfärdstjänster ökar, men förvärrar också bristen på arbetskraft.

– Vi måste se om man kan jobba högre upp i åldrarna och att införa heltider som norm, anser Annika Wallenskog.

Inga skattehöjningar

Sveriges Kommuner och Landsting menar att behovet av ökade intäkter kan tas via effektiviseringar eller ökade resurser. Verksamheterna måste bli effektivare, menar man och säger samtidigt nej till skattehöjningar.

– Från SKL:s sida ser vi hellre en höjning av skatt på konsumtion. Men det har kommunerna inget inflytande över. Ett annat alternativ är en uppräkning av de generella statsbidragen från staten till kommunerna, säger Annika Wallenskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet