I Luleås centrala delar pågår storstädning av strandkanter och badstränder. Foto: David HögnelidVisa alla (6)
Visa alla (6)

Luleås strandkanter ska bli fria från skräp

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen startade en städinsats i Luleå som ska pågå en tid framåt. Det är strandkanter och badstränder i stans centrala delar som ska rensas från skräp och bråte.

– Det är mycket skräp som har flutit i land och det tar lite tid att få bort allt som fastnat mellan stenarna, säger David Högnelid, en av deltagarna

från Dykarklubben Polar.

Vad är det för skräp ni hittar?

– Det är mycket förpackningar, plast och flaskor. Men också en hel del drivved.

Hittade flaskpost

Har ni hittat någonting ovanligt bland skräpet?

– Vi har hittat ett däck med fälgar, så det är bara att hoppas att det inte lossnade under pågående körning, säger David Högnelid.

Städgänget hittade också en flaskpost med en lapp där det stod: ”Hej, jag heter Astrid. Jag har 2  katter, som hetar KArlsson och Lejdy.En är svart och en är tigerrandig. Tack att hittade flaskposten.”

Ska dyka

Dykarklubben Polar brukar också  dyka i Norra hamn och plocka upp skräp från vattnet.

– Det kommer vi göra även i år när Luleå Hamnfestival pågår. Förra året hittade vi ett badkar och andra udda saker som man undrar hur de har hamnat i vattnet, säger David Högnelid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer