Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet bemöter Lulebos Eva Holmberg kritiken om att fastighetsbolaget inte vidtar åtgärder för att förhindra fler bränder. Foto: Filip Hannu/SVT

Lulebo bygger inte om trots brandrisken: ”Inte motiverat”

Uppdaterad
Publicerad

Lulebo har i dagsläget inte några planer på att göra åtgärder i flerfamiljshusen på Hertsön.

– Vi följer alla myndighetskrav, säger marknads- och kommunikationschefen Eva Holmberg.

Det var i mitten av maj som ett flerfamiljshus på Hertsön brann ner. Branden var den sjätte i ordningen i den typen av byggnad sedan år 2003.

Efter branden riktades det kritik mot Lulebo om vad som upplevdes som en brist på förebyggande åtgärder för att förhindra fler bränder.

Ser inga behov av åtgärder

Den uppfattningen delas inte av det kommunala fastighetsbolaget. Lulebo avvaktar utredningen från branden, men ser i dagsläget inte något behov av åtgärder av fastigheterna.

– Räddningstjänsten gör tillsyn på våra fastigheter också. Skulle de se något så säger de till och så fixar vi det. Men det har inte hänt än, inga ombyggnationer är motiverade i dagsläget, säger Eva Holmberg.

”Tråkigt om folk känner sig osäkra”

Gällande kritiken från de som fått ersättningslägenheter i likadana byggnader är Lulebo bara nöjda över att processen gick undan.

– Vi är så himla nöjda att vi överhuvudtaget lyckades lösa det på så kort tid. Sen är det tråkigt om folk känner sig osäkra, men de har fått behålla sina kötider och har möjlighet att söka nya lägenheter, säger Eva Holmberg.

I klippet hör du mer av Lulebos svar på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.